Postpartum 
De periode na de geboorte

(Bengkung) Bellybinding 

De Bengkung bellybinding is een Maleisische methode van inbinden van de buik kort na de bevalling. Zowel de heupen, buik en een deel van de ribben worden ingebonden door middel van een lange katoenen doek. Organen, spieren, gewrichten en botten die na een zwangerschap terug op hun plaats moeten geraken, worden hierdoor een handje geholpen. Er wordt extra steun gecreëerd zodat je houding verbeterd wordt. Daarnaast helpt de bellybind je baarmoeder met krimpen waardoor het herstelproces versneld wordt. Belangrijk is dat je tijdens de periode dat je ingebonden bent, vooral veel rust voor jezelf neemt en hiermee het herstelproces stimuleert.

Bellybinding is het meest effectief gedurende de eerste weken postpartum en kan vanaf de 4e dag na de bevalling. Na een keizersnede wordt er pas gestart na 6 weken zodat de wonde helemaal genezen is. Je mag het doek 24u/24u dragen de eerste 2 weken. Daarna kan je het best beperken tot enkel ’s nachts. 

Closing the bones - sluitingsritueel

Veel vrouwen hebben (na de kraamperiode) de behoefte om even terug tot zichzelf te komen. Het sluitingsritueel geeft de mogelijkheid om stil te staan bij wat je de voorbije weken/maanden/jaren hebt meegemaakt en om emoties en gevoelens ruimte te geven of los te laten. 
Je kan op eender welk moment in je leven de nood hebben om even in jezelf te keren. Dit kan gaan over een bepaalde mijlpaal die je bereikt hebt of mogelijke ervaringen, momenten en overgangen die je in je leven tegenkomt. 

Tijdens het sluitingsritueel zal je door middel van rebozo’s (geweven doeken gemaakt in Mexico en Ecuador) gewiegd, gedragen en ingebonden worden. Er zal voldoende tijd en ruimte voorzien worden zodat we op jouw tempo te werk kunnen gaan.

Babymassage

Een babymassage heeft heel wat voordelen. Ik zet ze hier even op een rijtje.

Baby's die gemasseerd worden, maken het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon is ook wel gekend als het 'liefdeshormoon'. Het stimuleert gevoelens van vriendschap, liefde en verbondenheid. Oxytocine zorgt ervoor dat er een veilige hechting ontstaat tussen jou en je kindje. 

Wanneer je jouw baby gaat masseren, gaat hij/zij vaak minder stresshormoon (of cortisol) aanmaken. Je baby is meer ontspannen en gaat zich beter ontwikkelen. Het doorgeven van zenuwprikkels in de hersenen wordt door een vermindering van de cortisol  bevorderd.  

Baby's die gemasseerd worden, zijn vaak alerter en meer geïnteresseerd in hun omgeving. Ze hebben meer plezier in contact en gaan minder huilen. Vaak zullen deze baby's ook rustiger en  dieper slapen. 

De kwaliteit van de aanraking tijdens de massages is heel belangrijk. Er moet een zachte en goed afgestemde druk worden uitgeoefend. Rechtstreeks contact tussen jouw handen en de huid van je baby zorgen ervoor dat er liefde kan worden overgebracht en geeft je baby het gevoel van vertrouwen en geborgenheid. 

Een babymassage kan ook pijnlijke krampen verzachten en verlichting brengen bij huilbaby's. 

Je kan op elk moment van de dag masseren en je kan starten vanaf de geboorte. De duur en intensiteit van de massage kan dan opgebouwd worden naargelang de leeftijd van je baby. 

Ik kom bij voorkeur bij je thuis of in een vertrouwde omgeving. Ik zal je ondersteunen zodat je zelf de massage aan je baby kan geven. Je krijgt van mij ook een handboekje om na de sessie zelf aan de slag te gaan.